Inlämning/Avhämtning

Inlämning!

För färskpressad must kan du  vara med under själva mustningen.
En bestämd dag och tidpunkt bokas då via hemsidan.

När du vill: Lämna/Hämta senare:
För färskpressat:
Inlämning från 1 September, se nedan för vidare instruktioner.

För pastörisering:
Måndag 9/10 – Fredag 13/10 2023
Tiderna uppdateras efter hand.

Kör ned på vägen till lastbryggan.

  1. Häll upp er frukt i våra backar/trälådor som finns på plats, alternativt lämna i egna stapelbara backar.
  2. Ta bort frukt som blivit brun eller som har stora skador.
  3. Fyll i en inlämningslapp med namn, mobilnummer och ev önskemål om hämtning, samt om du har egna dunkar eller vill köpa av oss. Ange då 2.5 liter eller 5 liter.
  4. Åk hem och avvakta ett sms om att din must är klar att hämta

Avhämtning!

Färskpressad must hämtas samma dag som avisering.

Bag-in-box hämtas samma dag som avisering, eller enligt överenskommelse.

Vi har inte möjlighet att lagra er must, därför måste musten hämtas så snart du fått ditt sms. Kan du inte hämta vid given tidpunkt, så meddela oss snarast när du kan hämta annars tar vi ut en lagringsavgift på 250 kr.

Mustning

Innan mustning!

Minsta mängd för färskpressad must är 50 kg, för pastörisering på 3 liters Bag-In-Box är minsta mängd 100kg. Vi tar bara emot väl rengjord frukt som är fri från rötskador. Vi mustar bara höst- och vinteräpplen. Päron går bra att blanda med äpplen. Äpplet skall vara hårt och fast och är moget när kärnorna är bruna. För päron krävs att de är hårda och har ett fast kött. Dela på päronet och titta hur det ser ut inuti, då många päronsorter blir dåliga inifrån och ut. Hur mycket must du får varierar brukar vara 50-60% beroende på frukt.

Vad mustar vi inte!

Sommarfrukt, exempelvis Transparent Blanche, övermogen eller mjölig frukt. Vi mustar inte heller fallfrukt från hagar med betande djur, pga. farliga bakterier.

Vad kostar det?

Bag-in-box 3 liter (pastöriserad) 120 kr + 45 kr startavgift

Råmust 23:-/liter + 45kr startavgift (råmust tappas endast på dunk, minst 2,5 liter, köp av oss eller ta med egna, väl rengjorda).

Hållbarhet!

BIB har en hållbarhet på ca 1 år i rumstemperatur och öppnad box minst 4-5 veckor, förvaras helst i kyl. Färskpressad must på dunk är hållbar 3-4 dagar i kylskåp (jämför med hantering av mjölk) men bör frysas in omgående för längre hållbarhet, vilket motsvarar ett år i frys.